Dlaczego ONZ nie chce abyś jadł wołowinę?

cow
zdjęcie na licencji public domain

Jak czytamy w sputniknews
22.02.2016

Na konferencji ONZ ds. klimatu, która odbyła się w minionym roku w Paryżu, eksperci zauważyli, że na hodowlę zwierząt przypada około 15 % światowej emisji dwutlenku węgla.

Według obliczeń badaczy, produkcja wieprzowiny i drobiu związana jest ze stosunkowo niską emisją i odpowiada 10-30 kilogramom dwutlenku węgla na kilogram białka, podczas gdy ten stosunek w produkcji wołowiny wynosi 200 do 1.

„Dlatego możemy nadal jeść drób i wieprzowinę w dużych ilościach, pod warunkiem, że jednocześnie zmniejszymy spożycie wołowiny” – wyjaśnili naukowcy.

Dlaczego ekspertom ONZ nie podoba się wołowina? Może dlatego, że to jedno z najzdrowszych mięs, tuż za wieprzowiną i drobiem. Jakość wieprzowiny w polskich sklepach jest bardzo niska. Polska trzoda chlewna jest karmiona niskimi jakości paszami, drób odrobinę lepiej.

Natomiast wołowina ma tą przewagę, że krowy mogą być karmione świeżą trawą, słomą albo sianokiszonką, a nie tylko paszami jak to jest w przypadku kur i świń. Mięso zwierząt karmione trawą jest najzdrowsze.

„Dlatego możemy nadal jeść drób i wieprzowinę w dużych ilościach, pod warunkiem, że jednocześnie zmniejszymy spożycie wołowiny” – wyjaśnili naukowcy.

Jest to element inżynierii społecznej mający na celu przekonać społeczeństwo do porzucenia zdrowszej wołowiny na rzecz gorszej jakościowo wieprzowiny i drobiu. Gdyby wszystkie z tych rodzajów mięs były hodowane ekologicznie, nie byłoby problemu. Ale ponieważ rolnictwo ekologiczne jest bardzo rzadkie w naszym kraju , musimy jako konsumenci szukać produktów najlepszej jakości, i właśnie wołowina jest produktem w miarę dobrej jakości.

Ciekawe artykuły:
http://www.polskatimes.pl/artykul/92870,podatek-od-krowich-gazow-uratuje-swiat,id,t.html


Licencja: zezwala się na kopiowanie, dystrybucję, wyświetlanie tylko dokładnych (dosłownych) kopii dzieła, niedozwolone jest jego zmienianie i tworzenie na jego bazie pochodnych. Cytowanie dozwolone.

Dodaj komentarz